Lijndansen

Een populaire dansvorm waar je vrijstaand op rijen, of eigenlijk meer in een blok danst. Vaak op typische countrymuziek, maar eigenlijk is alles mogelijk, van een stevige rock & roll tot een rustige slow of een trage wals.
Veel passen of figuren hebben een vaste benaming die tijdens de les door de lesgever afgeroepen wordt, eens je die benamingen kent gaat het aanleren van nieuwe dansen veel vlugger.
Een groot voordeel van die blokopstelling is dat je op een beperkte ruimte toch met veel mensen kan dansen, maar je kijkt wel steeds naar de rug van diegene voor jou.

Kringdansen

Kringdansen worden vaak nog geassocieerd met die enkele dansen (zoals de waterdans en scheepjes varen) die al meer dan 100 jaar bij de jeugdbeweging gedanst worden, maar gelukkig zit ook hier een flinke evolutie in. Overal ter wereld worden er nog dagelijks nieuwe dansen bijgemaakt op zowel hedendaagse als cultuur gebonden muziek. Moderne kringdansen zijn ook vaak zonder handen en vrij in de ruimte zodat de lijn (?!) tussen kring- en lijndansen wat vervaagt. Een voordeel van kring- tegenover lijndansen is dat je meer afstand kan afleggen zonder tegen de muur te lopen wat de choreograaf meer mogelijkheden geeft, een flink nadeel is dan weer dat je veel meer plaats nodig hebt, een groep van 50 dansers heeft al vlug een flinke turnzaal nodig.

Modern Circle Dance

Kringdansen zoals hierboven, maar meer op de typische lijndansmuziek, waarbij ook vooral de passen uit de lijndansen in voorkomen. Onder het motto, een cirkel is een gesloten lijn :-).

Rijdansen

Rijdansen hebben meestal een wat speciale houding zoals handen op elkaars schouders, of armen kruislings voor of achter (je hebt niet de handen van je buur maar die van de volgende persoon vast) wat een stevige houding geeft waardoor je elkaars beweging goed aanvoelt. Komt vooral voor bij Griekse-  Russische- en Balkan dansen.

Mixers

Ook te koop in een elektrozaak, maar in ons geval gaat het over dansen met partner waarbij doorgeschoven wordt. De meeste dansen bestaan uit een serie passen of figuren, een sequens, die een aantal keren herhaald wordt. Bij een mixer gaan op het einde van zo’n sequens de heren of de dames een plaats doorschuiven. Ook hier weer een grote verscheidenheid van muziek en ritmes.

Contra

Hier wordt met een partner op rijen of kolommen gedanst, en werk je samen met 1 of meer andere paren.
In tegenstelling tot bij mixers behoud je hier wel je eigen partner, maar je schuift per paar op en komt dus bij elke herneming tegenover een ander paar te staan.

Een van de leukste aspecten van mixers en contra’s is dat je veel interactie krijgt tussen alle mensen van de groep wat zeer bevorderlijk is voor onderlinge contacten en de toffe sfeer in de groep.

Squaredansen

Squaredansen is ontstaan ten tijde van de uittocht naar Amerika en is daardoor eigenlijk een samensmelting van figuren uit alle culturen ter wereld, deze figuren zijn nu gestandaardiseerd en worden over heel de wereld hetzelfde gedanst.
Je danst met 4 paren in een vierkant en leert figuur per figuur dansen en herkennen bij naam.
De lesgever, “caller”  genoemd roept of zingt de namen van de figuren en de dansers weten niet op voorhand wat de volgende figuur zal zijn. Dit vraagt een intense samenwerking tussen de 8 dansers en een stevige portie concentratie, maar door het vrolijke sociale karakter van squaredansen wordt dit helemaal niet als lastig of moeilijk ervaren, het is puur plezier van begin tot einde waarbij je je dagelijkse problemen wel moet vergeten.

Muziekstijl is vooral country, maar het kan ook op hedendaagse hits. Verschillende basisfiguren komen ook in contra (zie hierboven) voor. Een basiscursus squaredansen bestaat uit zo’n 30 lessen. Het probleem bij squaredansen is dat je steeds een veelvoud van 8 dansers nodig hebt. Ben je een avond met 15 kunnen er 7 niet dansen, en door het opbouwende karakter van de lessen kan je niet zomaar lessen overslaan omdat je dan heel de groep afremt.
We zien in de groep wel enkele basisfiguren van squaredans, als er voldoende interesse is kunnen we overwegen om een aparte cursus te starten.

Rounddans

Rounddance kan je wat vergelijken met de standaarddansen die je op een dansschool leert, maar net als bij squaredance leer je hier figuur per figuur strikt bij naam aan en worden deze afgeroepen. Elke plaat heeft z’n vaste figuren waardoor je ze na een tijdje ook zonder afroepen zou kunnen dansen.

Rounddancing is een hele andere beleving dan standaarddansen. Hoe prettig standaarddansen zijn hangt er voor een groot deel van af hoe veel inspiratie de man (die moet tenslotte leiden (lijden?)) heeft om variatie in het danspatroon te brengen. Bij rounddancing valt dit weg waardoor je geniet van de inspiratie van honderden verschillende mensen die deze dansen geschreven hebben.
Er zijn vele niveau ’s in rounddance, van heel eenvoudig tot figuren die je op danswedstrijden ziet dansen, en alle ritmes komen aan bod. Rounddance wordt vaak in kombinatie met squaredanse aangeboden.

 

Deze opsomming heeft verre van de intentie compleet te zijn, er zijn nog vele dansvormen en zowat alles wat hierboven staat kan met elkaar gecombineerd worden.

DANSEN  VOOR  PLEZIER  EN  VRIENDSCHAP  !!

Wat gaan wij nu het meeste dansen?

Wel, dat hangt helemaal van jullie af, we doen af en toe een dansavond waar jullie zelf kunnen kiezen uit de aangeleerde dansen, zo weten wij wat het meeste in de smaak valt. Daar smaken verschillen zal het programma vanzelf erg afgewisseld blijven, dus steeds voor elk wat wils.

Dansen Melodia

Welkom op de site van

Welkom op de site van

Dansen Melodia